Zahărul de cocos și semințele de in sunt două alimente care se găsesc în toate magazinele de tip Plafar. Deși sunt foarte sănătoase, multe persoane evită să le achiziționeze din cauză că nu le cunosc beneficiile. Unii spun că dacă toate aceste beneficii ar fi trecute pe etichetă, poate le-ar cumpăra. Părerea mea e că produsele ar avea nevoie de etichete kilometrice deoarece sunt destul de multe. Acesta este motivul pentru care m-am gândit să povestesc câte ceva despre cele două, poate vă tentez să le încercați.
Eu am achiziționat aceste două alimente din VitaMix – Magazin Naturist de la mine din oraș. Dacă în ceea ce privește semințele de in știam despre existența acestora, zahărul de cocos îmi era complet străin. Totuși, m-a tentat și înainte de a-l lua am făcut puțină documentare pe internet.
Consumam deja semințe de in datorită unei fabrici de pâine care face o extraordinară franzelă neagră cu semințe. Cât ține de zahăr, îl foloseam pe cel din trestie de zahăr, cu toate că știam că e nociv. Îmi doream să îl înlocuiesc însă nu prea știam cu ce anume. Auzisem de zahărul de ștevie dar nu găsisem nicăieri și îmi era și teamă că n-o să-mi placă. Ștevia n-a fost niciodată preferata mea, nu am agreat-o niciodată. La VitaMix am găsit zahăr de cocos și mi-a făcut cu ochiul mai ales pentru că eu ador cocosul.
Așa arată produsele cumpărate de mine, ambele fiind marca SpringMarkt:
Dar să le iau pe fiecare în parte, să vă detaliez.
Zahărul de cocos
Zahărul de cocos reprezintă alternativa sănătoasă a celui din trestie de zahăr. A devenit foarte apreciat deoarece este un aliment natural, foarte bogat în aminoacizi.
Dacă vă întrebați prin ce procedeu este obținut, aflați că acest zahăr este preparat din seva florilor de cocotier. Produsul obținut poate fi de tip pudră, pastă sau cristalizat, putând avea fie nuanțe de galben, fie de maro. Gustul zahărului de cocos nu este așa cum poate v-ați fi așteptat, ci e unul plăcut, de caramel. Este asemănător zahărului brun, asta ca să vă faceți o idee mai clară asupra acestuia, textura fiind ceva mai fină.
Zahărul de cocos conține:
- 12 vitamine din complexul B-urilor
- 16 aminoacizi
- fosfor
- potasiu
- azot
- magneziu
- mangan
- cupru
- zinc
- fier
- calciu
- bor
- sulf
- sodiu
- clor
- acid folic
- tiamină
- riboflavină
- inulină
- antioxidanți
- fructoză
Știu că sunteți curioase ce beneficii ar putea aduce cu sine consumul de zahăr de cocos. Le voi detalia mai jos:
- menține/îmbunătățește sănătatea celulară;
- elimină toxinele din organism;
- menține sănătatea sistemului muscular și osos;
- combate anxietatea și depresia;
- scade nivelul zahărului din sânge;
- întărește imunitatea;
- îmbunătățește fertilitatea;
- stimulează metabolismul;
- susține producerea de hormoni și enzime.
Având un indice glicemic scăzut, zahărul de cocos este ideal pentru persoanele suferinde de diabet. Mai mult decât atât, nu suprasolicită pancreasul deoarece se absoarbe lent.
Zahărul de cocos poate fi folosit atât în alimentație cât și în cosmetică. Eu îl folosesc și în prepararea dulciurilor, dar și pentru realizarea scruburilor de corp sau buze. Îmi place neașteptat de mult, nu l-aș înlocui cu nimic și categoric nu voi mai reveni la zahărul alb, rafinat.
Semințele de in
În ultima perioadă semințele de in au fost intens promovate ca fiind eficiente pentru sănătate. Eu am început să consum semințe de in deoarece auzisem că ajută la arderea grăsimilor interne. Cu alte cuvinte, ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Semințele de in sunt cunoscute ca având o mare concentrație de fibre, antioxidanți și grăsimi de calitate.
Semințele de in conțin:
- acizi grași mononesaturați
- acizi grași saturați
- acizi grași polinesaturați Omega 3
- fibre
- proteine
- vitaminele B1, B3, B5, B9
- calciu
- fier
- magneziu
- fosfor
- potasiu
- zinc
- lignină
Proprietățile acestora sunt în continuă actualizare, însă printre ele se numără și pe lângă cele antioxidante se numără:
- reducerea presiunii arteriale;
- reducerea colesterolului ”rău” (LDL) și trigliceridelor;
- stimularea arderii caloriilor;
- stimularea digestiei;
- eliminarea toxinelor din organism;
- combaterea migrenelor;
- ameliorarea durerilor menstruale;
- prevenirea/eliminarea pietrelor la fiere;
- combaterea retenției de apă;
- combaterea oboselii fizice;
- îmbunătățirea calității somnului.
Sincer, nu mă așteptam să-mi placă gustul semințelor de in, dar le agreez și asimilez foarte bine. Parcă am făcut o obsesie pentru ele și pe presor în aproape orice fel de mâncare. Mă simt foarte bine fizic de când am început să consum semințele de in. Voi încerca să le am tot timpul în casă, mai ales după ce le-am descoperit multiplele beneficii.
Iată două schimbări pe care eu le-am făcut în alimentația mea de când am ales un stil de viață sănătos. Dat fiind faptul că în cazul meu au dat rezultate foarte bune, vi le recomand și vouă cu toată încrederea.
Pe care dintre cele două alimente le-ați încercat deja?
De zaharul acesta nu stiam, interesant produs 🙂
Imi place mult de tot! 😀
Semintele de in le integrez si eu in alimentatie. Pun zilnic cate o lingurita de seminte in iaurt.
Super! Eu in iaurt inca nu le-am pus, dar urmeaza.
Zahăr de cocos chiar n-am folosit niciodată, dar cred ca e delicios.
De zahar de cocos nu stiam pana acum, pare interesant si trebui incercat 🙂
Chiar da! E o alternativa sanatosa la zaharul alb.
Semințele le-am mai încercat până acum.. chiar mi-au plăcut. De zahăr nici nu știam
Si eu l-am descoperit relativ recent, dar ma bucur tare mult ca l-am introdus in alimentatie.
Semințe de în am mai folosit în Smoothie. Dar de zaharul de cocos nu am mai auzit…. Deja mă gândesc la unele rețete 😊
Ies delicioase! Nu e nicio diferenta la gust intre zaharul alb si cel de cocos, ba parca mai dulce mi se pare acesta…
Foarte frumos le-ai prezentat! Eu le folosesc de mulți ani și îmi plac mult, ambele dar nu pe rând 🙂
Debora – https://www.deboratentis.ro/
Ma bucur mult de tot!
Folosesc semințe de ceva timp.Zahărul încă nu l-am testat, însă folosesc uleiul de cocos și îmi place la nebunie. E bun și în alimentație, dar și în cosmetică. 🙂
La fel si zaharul de cocos, nu il folosesc numai in alimentatie ci si in cosmetica.
Nu știam despre acest tip de zahăr, doar de semințe, numai că nu le pot consuma doar pe ele, ci într-un amestec. 🙂
Eu mai iau si cate o lungurita de sminte asa ca atare si le mestec. :))
semintele de in le folosesc si eu, mai ales in salate. ma tot tin sa fac niste paine de casa, sa le pot incoropora si acolo!
Si euuuu! Dar la mine lenea e mare! Mai ales ca s-a incalzit, nu mai am rabdare sa astept sa se coaca pt ca fac si caldura in casa. :))
Nu stiam ca exista zahar de cocos, arata interesant, seminte de in am luat si eu, foarte bune.
Zahărul de cocos vreau și eu să-l testez de ceva timp!
Seminte de in am folosit insa zaharul de cocos nu, e bine de stiut 🙂
Semintele de in le pune soacra mea in paine. E delicioasa.
Nu știam că există zahăr de cocos! Va trebui să îl trec pe lista de cumpărături! De proprietățile semințelor de in tot auzisem. 😘
Eu zaharul de cocos il consum la fel de bine ca pe cel obisnuit. Singura diferenta este prin faptul ca cel de cocos este mai putin dulce. Semintele de in le consum in iaurt sau le pun pe foietaje sau cornuri
De curand am aflat despre zaharul de cocos si mi-am zis ca neaparat trebuie sa il incerc si eu. Seminte de in am mai folosit, dar mi-aam pierdut obiceiul, poate ar trebui sa-l reiau.
Nu am incercat inca aceste produse, dar par gustoase si sunt sigura ca sunt foarte multe retete pentru a prepara ceva delicios cu ele.
Eu trebuie sa recunosc ca nu am folost aceste produse pana acum, insa am auzit cat sunt de sanatoase si sper sa reusesc sa le integrez in bucataria mea!
seminte de in am si eu, dar zahar de cocos nu
Am si eu zahar de cocos insa semintele de in nu sunt preferatele mele.
le folosesc pe amandoua de multa vreme-ani buni, inainte gaseam zaharul numai online, acum gasesc usor!
Vreau sa incerc si eu zaharul de cocos, m-ai facut curioasa.
Hmm este pentru prima oara cand aud de existenta unui zahar din cocos, chiar sunt curioasa cum este.
Este delicioooos! O sa-ti placa.
Eu nu prea sunt fana seminte, dar cine este innebunit dupa mancarea recomandata in prezent, probabil ca s-a delectat deja cu aceste produse.
Eu le-am descoperit intamplator, nu a fost un lucru pe care l-am facut pentru ca e la moda. :))
Mie imi plac foarte mult semintele de in in dressingul pentru salata :D. Fac un dressing din iaurt si condimente si pun si o lingurita de seminte peste si e delicios 😀
Trebuie sa incerc si eu acest dressing! 🙂
interesant, de zaharul de cocos sincer nu am auzit, insa seminte de in folosesc uneori in iaurt!
Uite ca in iaurt inca nu le-am incercat! Buna idee! 🙂
Am auzit de zaharul de cocos de curand, insa nu l-am incercat. Am luat in schimb faina de cocos si sunt foarte multumita de ea. 🙂
Seminte de in consum frecvent. Le pun in salate sau pun o lingura de seminte seara, intr-un pahar si le acopar cu apa. Le consum apoi dimineata. Sunt foarte bune pentru digestie.
Voi cauta si eu faina de cocos sa vad cum este si daca mi-ar placea. 😀
Nu stiam de existenta zaharului de cocos. Interesant.
Semințele de in le mai folosesc si eu.
E delicios zaharul de cocos, de aceea il recomand cu incredere. 😀