Ficatul este unul dintre cele mai complexe organe ale corpului omenesc, dar căruia îi acordăm cea mai mică importanță. Ați observat și voi acest lucru? Zilele trecute meditam asupra acestui aspect și mi-am dat seama că avem tendința de a-l neglija. Cum se întâmplă asta? Pentru simplu fapt că ficatul nu ne doare. Oricărei altă dureri pe care am avea-o îi găsim repede un remediu, dar cu ficatul cum rămâne?
Ficatul este cel mai greu organ al organismului uman, cantârind între 1,5 și 2 kg. Amplasat în dreapta abdomenului, imediat sub coaste, acesta este protejat de traumatisme.

Dacă ar fi să îi găsesc un alt nume ficatului, acela ar fi sanitarul priceput. Am ales acest nume din două motive și anume pentru că ficatul:
- filtrează tot sângele din organism
- reține și metabolizează substanțele dăunătoare organismului
Funcțiile ficatului
Pare greu de crezut, însă importanța ficatului constă în faptul că acesta îndeplinește peste 500 de funcții indispensabile vieții normale. Datorită acestui lucru, ficatul nu poate fi înlocuit cu altceva, patru dintre cele mai importante funcții ale acestuia fiind următoarele:
- metabolică
- secretorie
- imunizatoare
- excretoare
Ca să întelegeți cu ce se ocupă fiecare dintre aceste funcții, voi detalia puțin mai jos:
- funcția metabolică este responsabilă cu sintetizarea colesterolului, lipoproteinelor, fosfolipidelor, lipidelor și participă și în metabolismul glucidelor și a proteinelor;
- funcția secretorie se ocupă cu producerea bilei;
- funcția imunizatoare neutralizează toxinele externe ajunse în organism;
- funcția excretoare are rolul de a descopune hemoglobina.
Tot ficatul este responsabil cu sinteza factorilor care fac sângele coagulabil și cu sinteza și inactivarea anumitor hormoni (masculini, feminini).
Ficatul stochează o serie de vitamine precum A, B12, D, E, K, necesare bunii funcționări ale acestuia. În lipsa lor organismul resimte o stare de oboseală permanentă, deoarece este îngreunată și totodată încetinită activitatea ficatului.
Structura ficatului uman
Ficatul uman este împărțit în doi lobi, lobul drept fiind mai mare decât stângul, fiecare fiind la rândul lui segmentat. În total sunt opt segmente, pe care le puteți vedea în imaginea de mai jos.

De ce este importantă această segmentare? Ei bine, datorită acesteia ficatului i se pot îndepărta anumite zone bolnave, având astfel capacitatea de a se regenera. De altfel, ficatul este unul dintre organele umane cu capacitate de regenerare. Dar de ce ar fi necesară regenerarea ficatului? Deoarece neglijarea acestuia poate duce la apariția anumitor boli precum:
- hepatită A, B, C, (acută sau cronică);
- ciroză hepatică (alcoolică, virală, biliară, toxică, autoimună);
- cancer;
- icter mecanic, ș.a.m.d.
Regenerarea ficatului
Cum menționam anterior, ficatul este unul dintre organele umane cu capacitate de regenerare. Cu toate acestea, n-ar trebui să îl neglijăm și mai mult decât o facem deja, în baza că se regenerează. Acesta trebuie ajutat sub o formă sau alta, deoarece rezultatele regenerării sunt limitate. Porțiunile regenerate ale ficatului nu mai funcționează la capacitate maximă precum cele sănătoase, vindecarea efectuându-se cu sechele.
O metodă neinvazivă prin care ne putem îngriji de acest organ vital este administrarea de suplimente alimentare. Cele mai eficiente mi se par siropurile deoarece fiind lichide sunt mult mai repede și mai ușor absorbite de organism.
Piața de profil abundă în astfel de produse, probabil că v-ați ”lovit” de ele. Însă eu vă fac o recomandare pe baza experienței de testare a mamei mele, LIVECOM Sirop de la Ayurmed.
LIVECOM Sirop este un supliment alimentar ayurvedic din plante medicinale indiene, ce conține substanțe bioactive necesare bunei funcționări a ficatului. Ajută în procesele de metabolizare, stocare, eliminare sau transformare a substanțelor ce pătrund în organism. Susține ficatul în procesul natural de detoxifiere și eliminare a toxinelor din organism.
Fitonutrienții din compoziție contribuie la protejarea celulelor hepatice împotriva stresului oxidativ și menține procesul fiziologic de regenerare a acestora. Siropul LIVECOM susține procesul de secreție biliară hepatică și evacuarea normală a bilei din vezica biliară. Astfel contribuie la digestia grăsimilor și la menținerea nivelului normal al colesterolului și lipidelor din sânge.
Compoziție
Iată în detaliu ingredientele active ale siropului LIVECOM de la Ayurmed.

Proprietățile plantelor din compoziție
Cum ajută fiecare plantă în parte? Iată:
- Picrorhiza kurroa (Kutki) – Susține sănătatea și funcționarea normală a sistemului hepatic mai ales în caz de intoxicație cu substanțe hepatotoxice. Menține nivelul normal al enzimelor hepatice. Susține depunerea normală a grăsimilor în ficat, este protector împotriva virușilor hepatici.
- Andrographis paniculata (Kalmegh) – Susține funcția digestivă prin creșterea fluxului biliar și menținerea activității enzimelor hepatice. Susține capacitatea de autoapărare a organismului.
- Boerhavia diffusa (Puvernava) – Contribuie la creșterea fluxului biliar, la susținerea procesului de digestie și eliminare a toxinelor. Susține menținerea enzimelor hepatice la nivel normal și mecanismele de regenerare a celulelor hepatice.
- Eclipta alba (Bhringraj) – Susține funcțiile ficatului și eliminarea pe cale naturală a toxinelor din acesta.
- Phyllanthus urinaria, Tecoma undulata – Susțin producția și eliminarea bilei prevenind formarea calculilor biliari. Sunt hepatoprotectoare, mențin integritatea hepatocitelor și protejează membrana celulară datorită inhibării procesului de peroxidare lipidică (antioxidant). Menține nivelul normal al enzimelor hepatice implicate în metabolismul intermediar și detoxifierea hepatică.
- Terminalia chebula, Emblica officinalis – Susțin metabolismul lipidic, procesele de detoxifiere la nivelul ficatului și menține funcționarea normală a tranzitului intestinal. Componentele bioactive asigură normalizarea acidității și integritatea mucoasei gastrice.
- Fumaria officinalis (Fumarita) – Susține secreția și eliminarea bilei contribuind la procesul de digestie. Efectul diuretic depurativ ajută la eliminarea pe cale naturală a toxinelor din organism.
- Silybum marianum (Armurariul) – Contribuie la păstrarea integrității celulei și funcționarea normală a membranei celulare la nivelul structurilor hepatice și stimulează refacerea celulelor hepatice. Protejează ficatul împotriva diferitelor noxe (alcool, substanțe medicamentoase hepatotoxice, toxine) și susține procesul fiziologic de detoxifiere.
- Aloe barbadensis (Aloe) – Susține sănătatea sistemului digestiv și hepatobiliar prin funcționarea normală a tranzitului intestinal și eliminarea pe cale naturală a toxinelor din organism.
Mod de administrare recomandat
Acest sirop ayurvedic poate fi administrat oricui, inclusiv copiilor începând de la vârsta de 1 an, după cum urmează:
Copii 1-5 ani: câte 1 linguriță pe zi;
Copii 6-14 ani: câte 1 linguriță de 2-3 ori pe zi;
Copii peste 14 ani și adulți: câte 1-2 lingurițe de 2-3 ori pe zi.
Se administrează cu o jumătate de oră înainte de masă, cura recomandată fiind de minim 1 lună, optim 3 luni.
În urma curei ținute de mama mea căreia îi era absolut necesară, recomand tuturor acest sirop. Este folositor atât celor sănătoși, cât și celor diagnosticați cu afecțiuni ale ficatului. Sustine organismul în situații de stres, suprasolicitare, oboseală, convalescență, deci poate fi utilizat pentru menținerea unei bune sănătăți a ficatului. Produsul nu are efecte secundare sau reacții adverse la doza și modul de administrare recomandate.
De asemeni, în caz că vă interesează, am povestit experiențele de testare a altor două produs Ayurmed aici și aici.
Cine a folosit acest produs? Cum v-ați simțit după cura ținută?
Am folosit alte produse bune de la ei, pe acesta nu.
Si mie mi se par foarte ok produsele lor, atat cat am testat.
Nu am auzit de acest protector de ficat, dar si eu iau mereu protectoare de ficat de la diverse firme, chiar si naturale 😀
Mama mea il foloseste, eu inca nu, insa daca ar fi sa incep sa imi administrez una stfel de produs, cred ca tot sirop as alege pe motiv ca urasc sa inghit pastile… Imi raman lipite pe esofag! :))))
Wow…ce articol complex si bun despre ficat! Chiar ar trebui să acordăm mai multa atentie si acestui organ foarte important din corpul nostru! Nu stiam de acest sirop…o sa intreb si eu de el!
Ma bucur mult ca ti-a placut articolul!
Siropelul este la reducere luna aceasta.
Înca nu am luat nici un protector de ficat, il am si eu pe asta acasa si cu siguranta il voi incerca
Chiar merita sa ti-l administrezi. 🙂
Trebuie să avem mare grijă de ficat, oboseala, mancarea nesanatoasa, stresul, toate il imbolnavesc.
Exact! 🙁 Din pacate, avem totusi tendinta de a il neglija…
Nu am folosit până acum, însă niciodată nu-i târziu 😉😍
Bineinteles! 🙂
Nu am auzit de acest produs.
Ce e drept, nu este foarte popular.
Am auzit de acest sirop si vreau sa-l cumpar pentru iubitul meu care are probleme cu ficatul.
Luna aceasta este la oferta, din cate am vazut pe site.
Am si eu acest sirop, l-am luat pentru mama mea , are un gust bun si am inteles de la mami ca este chiar ok
Ma bucur mult ca si ei i se potriveste.
Chiar este foarte bun acest supliment alimentar, mama mea il foloseste.
La fel si mama mea. M-a pus sa ii mai comand cateva sticlute.
Așa este! Trebuie sa avem mai mare grija de ficatul nostru.
Ma bucur mult ca esti de acord!
Inca nu am incercat un produs de la acest brand, dar multam fain de informatii. Bookmarked 😉
Luna aceasta este chiar la reducere! 😀
Incerc mai intain sa am un stil de viata care sa prozejeze organismul de orice stare proasta. Si daca ceva nu merge bine, atunci caut solutii impreuna cu medicul specialist.
De acest produs nu am auzit, dar sigur il voi prezenta doctorului cand va fi (cat mai tarziu sper) cazul!
Ma bucur mult ca nu va administrati produse ”dupa ureche”.
Ce informatii interesante!
Nu am folosit acest produs, dar am folosit altele pentru ca iau anticonceptionale si am nevoie
Asa este, ai nevoie de un protector hepatic.
Eu folosisem Fortifikat dar am vazut care are si unele substante care nu sunt asa ok. Voi cauta suplimentul recomandat de tine 🙂
Din cate am observat, luna aceasta il au la reducere, deci poate fi un bun prilej de a fi incercat.
Foarte util articolul tau!! Ficatul trece prin multe suferinte de-a lungul vietii, dar daca e ajutat si protejat se poate reface repede! Suna bine produsul cu extracte naturale. O sa il testez si eu pentru sanatatea mea!
Ma bucur mult! Luna aceasta siropul este la reducere.
Tot mamei i l-am dat si eu. I-a placut tare mult.
Ma bucur mult!
Din pacate nu am facut nimic pentru ficatul meu si nici nu i-am dat o atentie prea sporita. Intentionez sa-mi fac o ecografie abdominala si voi vedea daca este in limite normale dupa sarbatori sau are nevoie de putin mai multa atentie
Eu mi-am tras un semnal de alarma cand s-a imbolnavit maica-mea… De atunci incerc, pe cat posibil, sa am un stil de viata sanatos din toate punctele de vedere.
Chiar zilele trecute mă gândeam să îmi iau ceva suplimente pentru ficat. Merci de articol!
Cu mare drag! Luna aceasta siropelul acesta este la reducere, din cate am vazut.
E un mod facil de a revigora un organ vital si nici nu implica efecte secundare. Eu o sa-l incerc.
Exact! 🙂 Luna aceasta este chiar la reducere.
Ma bucur! Vezi ca luna aceasta gasesesti acest sirop la reducere pe site-ul lor.
Am folosit si eu acest sirop. Mi-a placut!
Ma bucur mult sa aud asta! 🙂
Este un subiect interesant si bun de luat in calcul. Este bine de stiut despre acest produs care ne ajuta
Da, e un supliment alimentar la indemana oricui si usor de administrat.
Un articol util, recunosc ca nu m-a interesat pana acum sa imi achizitionez medicamente pentru protejarea ficatului
E diferenta intre medicamente si suplimente. Medicamente nu iau decat foarte rar si atunci la prescriptia medicului, dar suplimente iau la schimbarile de anotimp pt a facilita trecerea.
sotul a folosit acest sirop
Eu i l-am dat mamei mele.
Nu am folosit acest supliment insa am citit multe pareri bune despre el.
Maica-mea e foarte incantata de el.
Mama mea a facut o cura cu astfel de sirop. Cica a fost tare multumita
Si a mea la fel! 🙂